Co warto wiedzieć o żywieniu » Nie popełniajmy błędów

10 zasad prawidłowego żywienia


Profesor Wolter z Ecole Nationale Vétérinaire de Maisons Alfort, który przez wiele lat zajmował się problematyką żywienia psów, opracował dziesięć zasad prawidłowego żywienia:

1. Ilość płynów
Pies karmiony suchą karmą musi uzupełnić płyny i dlatego powinien mieć zawsze dostęp do miski czystej, świeżej wody. Niezbędną ilość wody szacuje się na 60 ml na kilogram wagi. Oznacza to, ze pies, który waży 50 kg powinien w ciągu doby wypić jej aż 3 litry. Trzeba ją więc odpowiednio często uzupełniać, a w upalne dni również wymieniać. Ilość płynów jest jeszcze większa w przypadku szczeniąt, suk karmiących, psów pracujących oraz w czasie upałów.

2. Zmiana karmy
Niektórzy sądzą, że psu powinno się często zmieniać karmę, bo podobnie jak człowiek lubi urozmaicone posiłki. Jest to całkowicie mylne przekonanie. Jeśli podajemy dobrej jakości karmę, która wyraźnie psu służy, nie ma potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian, z wyjątkiem tych, które wynikają ze zmiany potrzeb żywieniowych, np. w miarę dorastania rezygnujemy z karmy dla szczeniąt i podajemy mu karmę dla psów dorosłych.
Przy zmianie karmy, nawet na lepszą, zaleca się wprowadzanie jej stopniowo. Przyjmuje się, że okres siedmiu dni, w czasie których zwiększamy ilość nowej karmy i powoli wycofujemy starą, jest wystarczający. U większości psów może się to wydać przesadą, ale zdarzają się psy wrażliwe, które na każdą zmianę pożywienia reagują biegunką. Pies ma bardzo specyficzną mikroflorę jelitową przystosowaną do trawienia określonego rodzaju pokarmu. Zmiana karmy wymaga jej dostosowania do nowego rodzaju pożywienia.

3. Pory karmienia

Dla psa jest najlepiej, jeśli dostaje jedzenie o tej samej porze, w tym samym miejscu i w tej samej misce. Ilość posiłków zależy od wieku psa, jego stanu fizycznego i trybu życia rodziny. Szczenięta karmi się oczywiście odpowiednio częściej, dorosły pies teoretycznie może dostawać jeden posiłek dziennie. Nie ulega jednak wątpliwości, że lepiej dzienną porcję karmy podzielić na dwie, a nawet trzy części, pies nie jest wygłodniały, je mniej łapczywie a przede wszystkim nie obciąża żołądka, co zwłaszcza u dużych ras zagrożonych skrętem jelit jest bardzo ważne. Karmimy zawsze po spacerze a nie przed wyjściem, a po jedzeniu pozwalamy psu na przynajmniej godzinny wypoczynek i spokojne trawienie.

4. Ilość podawanej karmy
Ilość karmy powinna być wyliczona według potrzeb energetycznych psa. Zalecane przez producenta ilości oblicza się dla statystycznego psa o określonej wadze. W rzeczywistości, w zależności od psa konkretne potrzeby mogą się znacznie różnić, w zależności od metabolizmu, aktywności a nawet pory roku. Do zaspokojenia głodu i dobrej kondycji z dwóch psów o tej samej wadze, jeden będzie potrzebował 300 gramów karmy dziennie, drugiemu wystarczy 200. Dlatego nie powinno się napełniać psiej miski prosto z worka, ale każdorazowo odmierzać ją znakowanym naczyniem. Po pewnym czasie widać, czy ilość jaka dostaje jest odpowiednia, czy tez może zbytnio przybiera na wadze i trzeba ja zredukować.

5. Karma dobrze zbilansowana
Bez względu na to czy jedzenie dla przygotowujemy w domu, czy też stosujemy karmę przemysłową posiłki, jakie pies dostaje muszą być odpowiednio zbilansowane. Znaczy to, że powinny zawierać wszystko, czego pies potrzebuje, w sam raz, ani za dużo, ani za mało. Powinny składać się z odpowiednich produktów, połączonych we właściwych proporcjach wyliczonych stosownie do wielkości psa, jego fizjologii i wieku.

6. Wybór karmy
Przed wyborem karmy i sposobu żywienia trzeba się poważnie zastanowić, bo d tej decyzji w dużej mierze zależy zdrowie i kondycja psychofizyczna psa. Są trzy kryteria doboru właściwego pożywienia, które trzeba wziąć pod uwagę
• Wiek psa - szczenię, pies dorosły, pies w starszym wieku
• Wymagania energetyczne - aktywność, sport, rozród
• Wielkość psa - mały, duży, średni

7. Racjonalność żywienia

Chodzi o zaspokojenie potrzeb żywieniowych psa. Zapewnia to dobra karma przemysłowa, jeśli stosuje się sposób karmienia zalecany przez producenta. Jedzenie domowe jest najczęściej przygotowywane wg zasady: „ gotuję mu tak, jakbym gotowała dla siebie” lub „je to co chce i to co lubi”. Jedna i druga zasada prowadzi do tego, że pies nie dostaje tego, co rzeczywiście potrzebuje. Największą wadą tej diety jest to, że nie jest odpowiednio do potrzeb psiego organizmu zbilansowana.

8. Higiena
Karma przemysłowa jest produkowana z zachowaniem rygorystycznych warunków sanitarnych. Nie ma najmniejszego ryzyka, żeby podawana na sucho, bez namaczania, spowodowała zatrucie pokarmowe. Posiłek przygotowany z domowych resztek, zwłaszcza, jeś nie jest w całości zjedzony a miska natychmiast umyta takie zagrożenie stwarza.

9. Wizualna ocena jakości karmy
Jakość karmy można ocenić na pierwszy rzut oka: dobre samopoczucie, prawidłowa waga i dobrze wykształcona muskulatura, zdrowa, błyszcząca sierść oraz niewielkie i dobrze uformowane wypróżnienia.

10. Pomoc lekarza weterynarii

Lekarz weterynarii powinien być także dietetykiem i po wykonaniu odpowiednich badań zalecić odpowiednią dietę w przypadku choroby lub otyłości.



Skomentuj artykuł - napisz, jeśli chcesz poszerzyć zawarte w nim informacje lub podzielić się swoim doświadczeniem. Masz ciekawy tekst lub zdjęcia swojego autorstwa skontaktuj się z nami. Wszystkich chętnych do współpracy serdecznie zapraszamy!

E-mail: *
Treść: *
Polityka prywatności

Prawa autorskie

Wszystkie ma- teriały publiko- wane w tym serwisie są chronione pra- wami autor- skimi. Kopiowanie całości lub części jest zabronione.
Projekt i wykonanie: Blueprint
Wszelkie prawa zastrzeżone dla piesporadnik.pl 2017
PiesPoradnik.pl ul. Grunwaldzka 487 B 80-309 Gdańsk

Zakaz kopiowania - wszystkie teksty, zdjęcia i materiały graficzne publikowane w tym portalu są chronione prawem autorskim i nie mogą być kopiowane.