Co warto wiedzieć o żywieniu ? » Dodatki do psiej miski
Sami pieczemy smakołyki dla psa
1. Biszkopty z wołowiną
Składniki - na około 400 g biszkoptów - 200g mąki pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 jajko
- filiżanka zmielonej wołowiny
- 100ml wody
Przygotowanie ciasta
• wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem lub robotem kuchennym.
• wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i rozkładamy je na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia
• ostrym nożem lub specjalnym radełkiem dzielimy je na małe kwadraciki.
Pieczenie
• rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy 35 minut
• wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia
2. Ciasteczka z tuńczykiem
Składniki - na około 400 g biszkoptów - 200g tuńczyka w puszce
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżka do zupy oleju roślinnego
- szklanka wody
Przygotowanie ciasta
• wszystkie składniki włożyc do miski i wyrabiać do momentu otrzymania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem lub robotem kuchennym.
• rozwałkować ciasto na płat o grubości nie większej niż 5-6 mm i rozłożyć go na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia
• ostrym nożem lub specjalnym radełkiem podzielić na małe kwadraciki. Można użyć foremek do ciastek.
Pieczenie
• rozgrzać piekarnik do 160°C i piec 25 minut
• wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia
3. Ciasteczka luksusowe
Składniki- 500 g wątroby wołowej
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g płatków zbożowych
- 1 łyżka do zupy oleju roślinnego
Przygotowanie ciasta
• Wątrobę pokroić w kawałki, zmiksować, połączyć z resztą składników. Dokładnie wymieszać.
• Zrobić kuleczki, odrobinę je spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
• Wątrobę pokroić w kawałki, zmiksować, połączyć z resztą składników. Dokładnie wymieszać.
• Zrobić kuleczki, odrobinę je spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczenie
• rozgrzać piekarnik do 180 stopni
• piec w zależności od wielkości ciasteczek 15 – 25 minut
• wyjąć z piekarnika, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu
4. Ciasteczka wołowo – marchewkowe
Składniki - 2 filiżanki mąki
- 1 filiżanka zmielonej wołowiny
- 1 filiżanka utartej marchewki
- 1/2 filiżanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
• wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać reką do uzyskania jednolitej masy
• ciasto wyłożyć na posypany maką stół i podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, pociąć go na odpowiedniej wielkości kawałki i uformować ciasteczka. W kilku miejscach nakłuć patykiem.
• ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze
• ciasto wyłożyć na posypany maką stół i podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, pociąć go na odpowiedniej wielkości kawałki i uformować ciasteczka. W kilku miejscach nakłuć patykiem.
• ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze
Pieczenie
• rozgrzać piekarnik do 180 stopni
• piec w zależności od wielkości ciasteczek 20 - 25 minut
• wyjąć z piekarnika, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu
Uwaga:
Ciasteczka przygotowane według powyższych przepisów są zdrowe, naturalne, bez przemysłowych barwników i dodatków smakowych. Powinny być małe, żeby psa nie zatuczyć. Doskonale nadają się jako nagroda podczas szkolenia, każdy pies z pewnością doceni nie tylko ich smak, ale również wysiłek oraz zdolności kulinarne właściciela.
Skomentuj artykuł - napisz, jeśli chcesz poszerzyć zawarte w nim informacje lub podzielić się swoim doświadczeniem. Masz ciekawy tekst lub zdjęcia swojego autorstwa skontaktuj się z nami. Wszystkich chętnych do współpracy serdecznie zapraszamy!