Co warto wiedzieć o żywieniu ? » Dodatki do psiej miski

 Sami pieczemy smakołyki dla psa


 
                                     


1. Biszkopty z wołowiną

Składniki - na około 400 g biszkoptów
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • filiżanka zmielonej wołowiny
  • 100ml wody 

Przygotowanie ciasta

• wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem lub robotem kuchennym.
• wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i rozkładamy je na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia
• ostrym nożem lub specjalnym radełkiem dzielimy je na małe kwadraciki.

Pieczenie


• rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy 35 minut
• wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia


2. Ciasteczka z tuńczykiem 

Składniki - na około 400 g biszkoptów
  • 200g tuńczyka w puszce
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżka do zupy oleju roślinnego
  • szklanka wody 

Przygotowanie ciasta

• wszystkie składniki włożyc do miski i wyrabiać do momentu otrzymania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem lub robotem kuchennym.
• rozwałkować ciasto na płat o grubości nie większej niż 5-6 mm i rozłożyć go na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia
• ostrym nożem lub specjalnym radełkiem podzielić na małe kwadraciki. Można użyć foremek do ciastek.

Pieczenie

• rozgrzać piekarnik do 160°C i piec 25 minut
• wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia


3. Ciasteczka luksusowe

Składniki
  • 500 g wątroby wołowej
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g płatków zbożowych
  • 1 łyżka do zupy oleju roślinnego
Przygotowanie ciasta

• Wątrobę pokroić w kawałki, zmiksować, połączyć z resztą składników. Dokładnie wymieszać.
• Zrobić kuleczki, odrobinę je spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczenie

• rozgrzać piekarnik do 180 stopni
• piec w zależności od wielkości ciasteczek 15 – 25 minut
• wyjąć z piekarnika, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu


4. Ciasteczka wołowo – marchewkowe

Składniki
  • 2 filiżanki mąki
  • 1 filiżanka zmielonej wołowiny
  • 1 filiżanka utartej marchewki
  • 1/2 filiżanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka 
Przygotowanie ciasta

• wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać reką do uzyskania jednolitej masy
• ciasto wyłożyć na posypany maką stół i podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, pociąć go na odpowiedniej wielkości kawałki i uformować ciasteczka. W kilku miejscach nakłuć patykiem.
• ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze

Pieczenie


• rozgrzać piekarnik do 180 stopni
• piec w zależności od wielkości ciasteczek 20 - 25 minut
• wyjąć z piekarnika, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu



Uwaga:

Ciasteczka przygotowane według powyższych przepisów są zdrowe, naturalne, bez przemysłowych barwników i dodatków smakowych. Powinny być małe, żeby psa nie zatuczyć. Doskonale nadają się jako nagroda podczas szkolenia, każdy pies z pewnością doceni nie tylko ich smak, ale również wysiłek oraz zdolności kulinarne właściciela.  



Skomentuj artykuł - napisz, jeśli chcesz poszerzyć zawarte w nim informacje lub podzielić się swoim doświadczeniem. Masz ciekawy tekst lub zdjęcia swojego autorstwa skontaktuj się z nami. Wszystkich chętnych do współpracy serdecznie zapraszamy!

E-mail: *
Treść: *

Prawa autorskie

Wszystkie ma- teriały publiko- wane w tym serwisie są chronione pra- wami autor- skimi. Kopiowanie całości lub części jest zabronione.
Projekt i wykonanie: Blueprint
Wszelkie prawa zastrzeżone dla piesporadnik.pl 2024
PiesPoradnik.pl ul. Grunwaldzka 487 B 80-309 Gdańsk

Zakaz kopiowania - wszystkie teksty, zdjęcia i materiały graficzne publikowane w tym portalu są chronione prawem autorskim i nie mogą być kopiowane.