Opieka nad chorym psem

Mierzenie temperatury 


Temperatura ciała psa może ulegać znacznym odchyleniom od normy, choć nie zawsze jest to objawem choroby. Warto to odróżnić, bo w każdym przypadku trzeba podjąc inne działania.

Rozróżniamy trzy przypadki:

  • Gorączka  
W tym przypadku podwyższenie temperatury jest efektem działania centralnego ośrodka termoregulacji, co świadczy to o tym, że organizm psa mobilizuje wszystkie siły obronne do zwalczenia infekcji. Zdiagnozowanie przyczyny i podanie odpowiednich leków przyspieszy powrót do zdrowia. Nie należy takiego wzrostu temperatury mylić z hipertermią, której przyczyna powstaje poza organizmem psa i wymaga pilnego podjęcia działań zmierzających do jego schłodzenia. 
  • Hipertermia
Jest to stan, w którym temperatura ciała psa jest wyższaod normalnej, ale dzieje się to niezależnie od funkcjonowania organizmu. Przyczyna podwyższenie temperatury ciała leży poza organizmem psa, jest wynikiem nadmiernie podniesionej temperatury otoczenia, wskutek czego następuje przegrzanie organizmu. Przykładem może być udar słoneczny.
  • Hipotermia
Jest to obniżenie ciepłoty ciała psa poniżej minimum, do którego dochodzi na skutek drastycznego spadku temperatury otoczenia. Lekkie wychłodzenie, podczas którego pies ma dreszcze, świadczące o tym, że organizm się broni i usiłuje podwyższyć temperaturę, grozi przeziębieniem. Silne wychłodzenie, kiedy pies ma ograniczoną świadomość i mobilność, stwarza zagrożenie dla jego życia. Przykładem może być pozostawienie psa na mrozie. 

Podobnie jak u ludzi również u psa ciepłota ciała jest bardzo ważnym wskaźnikiem sygnalizujacym chorobę. Jeśli więc jest osowiały i podejrzanie spokojny, warto mu zmierzyć temperaturę, choć oczywiście nie przy wszystkich schorzeniach jest podwyższona. Mierzy się ją bardzo prosto, najlepiej po wypróżnieniu. Strząsamy termometr tak długo, aż wskaźnik spadnie poniżej temperatury minimalnej. Odchylamy i trzymamy ogon w taki sposób, by stanowił przedłużenie linii grzbietu. Przytrzymujemy psa, ponieważ nagłe szarpniecie mogłoby spowodować złamanie się termometru. Trzeba także uważać, żeby nie próbował uciec. Jeśli tak nam wygodniej, temperaturę możemy mierzyć mu na leżąco. Najlepiej robić to kiedy jest zaspany i spokojny. 


Stajemy z tyłu psa i nasmarowany wazeliną lub olejem jadalnym termometr wsuwamy mu delikatnie do odbytnicy, na głębokość nie większą niż 3 cm. Są termometry, które mają specjalny ogranicznik. Po minimum trzech minutach termometr wyciągamy, wycieramy kawałkiem ligniny i odczytujemy temperaturę. Prawidłowa ciepłota ciała psa wynosi między 37,5° C a 39°C. W zależności od aktywności psa i temperatury otoczenia mogą się pojawić niewielkie odchylenia. Temperatura powyżej 39,5°C świadczy o tym, że pies może być chory, tzrzeba go obserwować i jesli dołączą inne niepokojace objawy, zasiegnąć porady lekarza weterynarii.

Istnieją wprawdzie termometry do mierzenia temperatury w uchu, są niestety zawodne, bo niedokładnie przylegają do ścianek ucha, co jest warunkiem dokonania prawidłowego pomiaru. Natomiast bardzo dokładne i wygodne są termometry elektroniczne do mierzenia temperatury w odbytnicy. Na specjalnym czytniku pokazują temperaturę i dodatkowo sygnałem dzwiękowym informują, że jest podwyższona. Ich zaletą jest duża dokładność i krótki, znacznie krótszy niż w przypadku termometru tradycyjnego, czas pomiaru. 



Skomentuj artykuł - napisz, jeśli chcesz poszerzyć zawarte w nim informacje lub podzielić się swoim doświadczeniem. Masz ciekawy tekst lub zdjęcia swojego autorstwa skontaktuj się z nami. Wszystkich chętnych do współpracy serdecznie zapraszamy!

E-mail: *
Treść: *
Polityka prywatności

Prawa autorskie

Wszystkie ma- teriały publiko- wane w tym serwisie są chronione pra- wami autor- skimi. Kopiowanie całości lub części jest zabronione.
Projekt i wykonanie: Blueprint
Wszelkie prawa zastrzeżone dla piesporadnik.pl 2017
PiesPoradnik.pl ul. Grunwaldzka 487 B 80-309 Gdańsk

Zakaz kopiowania - wszystkie teksty, zdjęcia i materiały graficzne publikowane w tym portalu są chronione prawem autorskim i nie mogą być kopiowane.