Żywienie według potrzeb » Psy z problemami pokarmowymi

Karmienie psów z tendencją do alergii


Skażenie środowiska i nadmiar środków chemicznych w naszym otoczeniu powodują, że coraz więcej psów cierpi z powodu alergii. Pierwsze niepokojące objawy pojawiają się często już w okresie szczenięcym. Są to przeważnie problemy skórne a także dysfunkcja przewodu pokarmowego, choć tu należy odróżnić alergię, której towarzyszą zazwyczaj problemy dermatologiczne od błędów dietetycznych, które skutkują przede wszystkim wymiotami lub biegunką.

Jeśli zauważymy, że szczenię się drapie, nerwowo wylizuje lub nawet wygryza, trzeba przede wszystkim sprawdzić czy nie ma pcheł, bo to właśnie one, a ściślej ich odchody mogą powodować uczulenie. Fakt, że nie widać insektów, nie świadczy o tym, że zwierzę nie jest zapchlone. Zawsze dla pewności należy nie zwlekając przeprowadzić odpowiednią kurację przeciwpasożytniczą. Są psy, które z powodu jednej pchły potrafią powygryzać się aż do krwi a otwarta rana jest znakomitym podłożem dla rozwoju bakterii.

Podrażnienia skóry, widoczne szczególnie na brzuchu, mogą pojawiać się także wówczas, kiedy pies otrzymuje zbyt wysoko białkową dietę. Dzieje się tak przeważnie wtedy, kiedy oprócz dobrej, pełnowartościowej karmy dajemy mu dodatkowo znaczne ilości mięsa, żółtek itp. Szczególnie wrażliwe na przebiałkowanie są psy szorstkowłose. Dobra sucha karma jest posiłkiem kompletnym a nie tzw. wypełniaczem i nie wolno dodawać do niej mięsa.

Ponieważ stosunkowo często źródłem alergii jest jedzenie, przy pierwszych objawach uczulenia trzeba nie czekając wprowadzić karmę dla alergików. Jest to pożywienie o bardzo starannie opracowanej recepturze, które każdy pies może jeść przez całe życie, nawet, jeśli nie jest alergikiem. Wyprodukowane jest ze starannie dobranych surowców najwyższej jakości, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na wszystkie narządy, a w szczególności na skórę.

Reakcja alergiczna zaczyna się wtedy, kiedy pojawią się cząsteczki alergizujące. System immunologiczny psa rozpoznaje je jako zagrożenie i zaczyna produkować zwalczające je przeciwciała. Wskutek tego pojawiają różnego rodzaju reakcje, takie jak wysypka, świąd, katar, łzawienie, duszność a w skrajnych przypadkach nawet stanowiący zagrożenie dla życia psa wstrząs anafilaktyczny.

Stwierdzono ponad wszelką wątpliwość, że składnikami pokarmowymi najczęściej wywołującymi alergię są: mięso wołowe, wieprzowe, mleko i produkty mleczne, niektóre zboża, kukurydza a także soja. W większości przypadków wystarczy wyeliminowanie ich z diety, by w krótkim czasie ustąpiły wszystkie, często bardzo dokuczliwe dolegliwości.

Wydaje się jednak, że zbyt szybko każde zapalenie skóry traktuje się jako objaw uczulenia. Jest bardzo dużo schorzeń o podłożu bakteryjnym, grzybiczym lub pasożytniczym, które nie mają nic wspólnego z alergią, choć dają podobne objawy. Potwierdzają to badania, według których tylko około 5% diagnozowanych stanów zapalnych skóry ma podłoże alergiczne. W takim przypadku jedynie rozszerzone badania (np.wyskrobiny) mogą pomóc w znalezieniu rzeczywistej przyczyny dolegliwości oraz rozpoczęcie przyczynowego a nietylko objawowego leczenia, co daje dużo większe szanse na szybki powrót psa do zdrowia.

Karma dla psów skłonnych do alergii nie zawiera leków, istota jej działania polega na tym, że przy jej produkcji wyeliminowano wszystkie te składniki, o których wiadomo, że często bywają przyczyną różnego rodzaju uczuleń. Specjalistyczne karmy dla alergików produkuje się przeważnie na bazie mięsa jagnięcego i ryżu. Bardzo często doskonale sprawdzają się karmy, które zamiast mięsa zawierają wyłącznie ryby i skorupiaki morskie. Z pewnością należy unikać karm, przy produkcji których zastosowano chemiczne środki konserwujące i barwiące, bo bardzo często to właśnie one, a nie składniki spożywcze karm są przyczyną zarówno uczuleń jak i nowotworów. Nie dajmy się uwieść zdjęciom kolorowych krokiecików na opakowaniu i zawsze na wszelki wypadek sprawdźmy, jakich barwników użyto do ich zabarwienia, a najlepiej kupujmy karmy, które nie są barwione. Nie od rzeczy będzie wymienić miskę plastikową na metalową lub fajansową i schować niewiadomego pochodzenia zabawki. Można przez jakiś czas spróbować podawać do picia wodę mineralną zamiast wody z kranu. Zaobserwujmy, kiedy dolegliwości się zaostrzają i czy na przykład nie ustąpiły w czasie dwutygodniowego pobytu na wakacjach, co może sugerować że źródła problemu należy szukać w mieszkaniu.

Istnieją terapie, które łagodzą objawy alergii, ale jeśli chcemy uzyskać trwały efekt trzeba bardzo uważnie obserwować psa i znaleźć przyczynę uczuleń. Podstawą jest podanie specjalistycznej karmy dla alergików i wyeliminowanie wszystkich smakołyków i domowych resztek. Jeśli stan psa się poprawi, można mu stopniowo, po maleńkim kawałku dawać inne produkty spożywcze, przestrzegając zasady: nie więcej niż jeden nowy produkt, a potem przez kilka dni obserwacja, bo tylko wtedy jesteśmy w stanie stwierdzić, co mu rzeczywiście szkodzi. To się nazywa „metoda eliminacyjna”, polega na wytypowaniu na początek dosłownie kilku produktów, a wśród nich tylko jednego źródła protein (np. mięso jagnięce) i jeśli nie uczulają, stopniowym wprowadzaniu następnych. Wymaga to cierpliwości i czasu, ale daje efekty.


Znalezienie składu domowego posiłku, który nie uczula jest bardzo trudne, bo trzeba by było zawsze mieć pod ręką te same produkty. Najlepiej spróbować specjalistyczną suchą karmę, bo jej receptura jest opracowana przez znawców tematu, a oprócz tego oferuje to, czego nigdy nie zagwarantuje domowe jedzenie: powtarzalność. Ma jeszcze tę zaletę, że nie zawiera produktów, które na podstawie badań uznano za najbardziej alergizujące. Należą do nich przede wszystkim białka pochodzenia zwierzęcego, wśród których praktycznie nie pojawia się jagnięcina. Najnowszym odkryciem w tej materii jest mięso kaczki, które według specjalistów nie powoduje uczuleń. Spośród białek pochodzenia roślinnego najczęściej przyczyną problemów są rośliny strączkowe oraz pszenica, która alergizuje na tyle często, że najlepsi producenci opracowali już nawet karmę bezglutenową. Mając psa skłonnego do alergii trzeba również skreślić karmy konserwowane i barwione przy pomocy środków chemicznych.

Problem nie zawsze musi być w żywieniu, przyczyną uczulenia może być dywan z tworzywa sztucznego, nieodpowiedni szampon, a nawet nowy krem do rąk właścicielki lub płyn do mycia podłogi. Nie tylko ludzie uczuleni są na kurz, kwitnienie traw lub pyłki kwiatów. Trzeba więc psa obserwować i metodą prób i błędów dojść do znalezienia alergenu. Nie jest to łatwe, bo odczyn alergiczny nie zawsze powstaje natychmiast po zetknięciu się z alergenem. Często potrzebne jest długotrwałe działanie, żeby wystąpiły objawy uczulenia. To, że u danego psa nigdy nie pojawiły się reakcje alergiczne nie znaczy, że go to ryzyko nie dotyczy. Zdarza się, że jakiś czynnik alergizujący, na który pies do tej pory nie reagował uaktywnia się w sytuacji osłabienia organizmu i dopiero wtedy zaczynają się problemy.


Nie ulega wątpliwości, że zdrowy, dobrze odżywiany pies jest bardziej na alergię odporny. To tłumaczy, dlaczego alergia czasem bywa wrodzona, ale również potrafi się pojawić dopiero w późniejszym wieku. Jakikolwiek jest jej charakter nie wolno jej lekceważyć i trzeba jak najszybciej rozpocząć poszukiwanie alergenu metodą eliminacyjną lub przy pomocy testów. Ponieważ pojawiające się na skutek alergii podrażnienia otwierają drogę dla infekcji bakteryjnych i grzybiczych, trzeba jak najszybciej podjąć odpowiednie leczenie, bo opanowanie jednocześnie występujących różnych czynników chorobotwórczych jest bardzo trudne, wymaga czasu i cierpliwości. Nieleczona alergia może doprowadzić do poważnego wyniszczenia organizmu.


Do karmienia psów z tendencją do alergii szczególnie polecamy: 
doskonałe, niezawierąjące chemicznych konserwantów, w 100 % naturalne, duńskie karmy:
 
Mills Farm Lamb & Peas
  Mills Farm Duck & Potato    Mills Farm
Salmon, Krill & Amaranth

Karma z jagnięciną, groszkiem
i ziemniakami
(w 100% bez zbóż)

  Karma z kaczką i ziemniakami
(w 100% bez zbóż)
  Karma z łososiem, krylem
i amarantusem
(w 100% bez zbóż)
   
do wyprodukowania 12 kg karmy zużyto odpowiednio:
9 kg świeżego mięsa                 10,4 kg świeżego mięsa                 8,4 kg świeżego miesa

szczegółowe informacje na www.millsfarm.pl



Skomentuj artykuł - napisz, jeśli chcesz poszerzyć zawarte w nim informacje lub podzielić się swoim doświadczeniem. Masz ciekawy tekst lub zdjęcia swojego autorstwa skontaktuj się z nami. Wszystkich chętnych do współpracy serdecznie zapraszamy!

E-mail: *
Treść: *
Polityka prywatności

Prawa autorskie

Wszystkie ma- teriały publiko- wane w tym serwisie są chronione pra- wami autor- skimi. Kopiowanie całości lub części jest zabronione.
Projekt i wykonanie: Blueprint
Wszelkie prawa zastrzeżone dla piesporadnik.pl 2017
PiesPoradnik.pl ul. Grunwaldzka 487 B 80-309 Gdańsk

Zakaz kopiowania - wszystkie teksty, zdjęcia i materiały graficzne publikowane w tym portalu są chronione prawem autorskim i nie mogą być kopiowane.